nl
en

Spreekrecht

RTL

In het programma ‘Spreekrecht’ volgt presentatrice Angela Groothuizen mensen die de pijnlijke confrontatie aangaan met de verdachte(n) en hun hart luchten tijdens dit belangrijke moment in hun leven.

Hoe werkt het spreekrecht en waarom maakt iemand hier gebruik van en welke professionals zijn hierbij betrokken? Hoe bereidt iemand zich voor die voor het eerst na het vreselijke misdrijf oog in oog met de verdachte(n) komt te staan?

Angela hoort onder andere het aangrijpende verhaal aan van de 16-jarige Rik. Hij werd tussen zijn twaalfde en zijn veertiende seksueel misbruikt door twee goede vrienden van de familie. Voor Rik is het spreekrecht dé manier om het stilzwijgen te doorbreken na twee jaar misbruik.

Ook de 47-jarige tankstation medewerkster Yvonne doet haar verhaal bij Angela. Yvonne werd binnen vier jaar tijd, twee keer overvallen. De eerste  keer met een vuurwapen, de tweede keer met een mes. Ze heeft tijdens beide overvallen doodsangsten uitgestaan en vreesde daarna voor haar leven.